Neurofeedback bij welke klachten
Neurofeedback heeft bewezen een oplossing te kunnen bieden bij het verminderen of verhelpen van een diversiteit aan klachten van zowel psychische, emotionele als psychosomatische aard.
Vaak in combinatie met de andere therapieën en technieken die wij hanteren kunnen wij een scala aan problemen behandelen, zoals hieronder genoemd:
Neurofeedback biedt vaak een oplossing voor klachten waarvoor men met andere methoden onvoldoende resultaat heeft bereikt of waarvoor men geen andere keus heeft dan een behandeling met medicijnen.
Ook sommige klachten die voortkomen uit (niet-aangeboren) gebreken in de neurale structuur zijn effectief te behandelen met neurofeedback.
Neem ook voor andere dan bovengenoemde klachten gerust contact met ons op om onze en eventueel aanvullende behandelmogelijkheden te bespreken.
Neurofeedback biedt vaak een oplossing voor klachten waarvoor men met andere methoden onvoldoende resultaat heeft bereikt of waarvoor men geen andere keus heeft dan een behandeling met medicijnen.
Neurofeedback en verslaving
Neurofeedback kan eveneens een bepalende rol spelen bij het doorbreken van verslavingsgedrag bij bijvoorbeeld alcohol of drugs. De behandeling is goed te combineren met medische begeleiding in de verslavingszorg die zich in eerste instantie zal richten op de lichamelijke ontwenning (detoxicatie).
Neurofeedback en preventie
Ook voordat klachten ontstaan is neurofeedback vaak in combinatie met andere therapieën effectief. Hieronder een overzicht van de belangrijkste ‘alarmsignalen’ bij het ontwikkelen van klachten:
Fase 1
Fysiek (en gedrag): gespannen spieren (nek en rug), droge mond, toegeknepen keel, gebrek aan eetlust, niet kunnen stilzitten, nagelbijten, tanden knarsen. Emotioneel: woedeaanvallen, wantrouwen, angst, irritatie, agressieve houding.
Fase 2
Fysiek: zenuwtrillingen, steeds terugkerende spijsverteringsstoornissen, huiduitslag, chronische slaapproblemen, chronische vermoeidheid, verhoogd gebruik van tabak, alcohol en/of drugs. Emotioneel: angst, overdreven jaloezie, neiging tot afzondering, verlies van belangstelling in dingen en mensen, zelfkritiek, gebrek aan zelfrespect, schrik voor anderen en bang zijn om te mislukken, neiging tot huilen, onvermogen vreugde te uiten. Mentaal: geheugenstoornissen, verminderde concentratie, verlies van creativiteit, bang voor het onbekende/veranderingen, obsessie met het verleden, verlies van gevoel voor humor, cynisme
Fase 3
Langdurige overbelasting, mentale en fysieke uitputting en bijbehorend weerstandsverlies met als gevolg: burnout, depressie en ontwikkeling van lichamelijke klachten zoals verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.