wolk_banner.jpg

Vormen van Psychologische Hulpverlening

Naast of als aanvulling op neurofeedback worden, afhankelijk van de aard van de klachten meestal ook andere methoden en technieken ingezet. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van:

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Dit is een methode om anders met je problemen te leren omgaan door bepaalde gedachtenpatronen te doorbreken en in plaats daarvan andere gedachten en nieuw gedrag te leren ontwikkelen.

RET (Rationeel Emotieve Therapie)

Deze aan cognitieve therapie verwante methode leert je om andere gedachten en nieuw gedrag te ontwikkelen. De RET is via oefeningen en opdrachten meer gestructureerd dan cognitieve gedragstherapie. Door zelfanalyse krijgt de cliënt een actievere rol in de therapie.

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing)

Dit is een krachtige methode voor de snelle behandeling van psychotrauma's en Posttraumatische Stress Stoornissen (PTSS).

EFT (Emotional Freedom Techniques)

Deze therapievorm gaat uit van meridianen (energiepunten) warbij de koppeling tussen lichaam en geest hersteld wordt en energieverstoringen worden opgelost. EFT wordt vooral ingezet bij angsten, fobiën en lichte trauma's.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Therapie en training in aandacht en bewustwording, gebaseerd op de boeddhistische beginselen van van Jon Kabat-Zinn.

Psycho-educatie en Lifecoaching

Inzicht krijgen in het ontstaan en in stand houden van je klachten en problemen is belangrijk om vanuit onwetendheid en onmacht te veranderen naar bewustwording van het eigen functioneren en het vermogen om daar verandering in aan te brengen. Het bewust maken van keuzes geeft verdieping en meer zingeving aan je leven.  

Biofeedback

Hartcoherentie is een vorm van Biofeedback die via een ademhalingstraining meer evenwicht, rust en ontspanning brengt in het autonome zenuwstelsel (hartslag, maag/darmfunctie, spijsvertering etc.).

 

N.B. In overleg met de cliënt wordt bepaald welke van bovenstaande therapieën of combinatie van therapieën zullen worden ingezet.